Pytanie odnośnie ASO

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • JOHNY01
    Classic
    • 2014
    • 14

Pytanie odnośnie ASO

Zamieszczone przez lilo
    podczas wyprzedzania ustawić napis papa
    i pokazać kapelusz
  • krzem88
    Ambiente
    • 2012
    • 156
    • Octavia II (1Z3)
    • BJB 1.9 TDI PD 105 KM
    • CHZD 1.0 TSI 115 KM

Pytanie odnośnie ASO

Witam

Mam pytanie odnośnie ASO- a mianowicie, chce sprawdzić auto, ale przed tym zrobić rezerwacje telefoniczną bo słyszałem, że trzeba czekać nawet 2 dni.. czy gdybym jednak się rozmyślił i nie przyjechał grozi mi jakaś kara?

Komentarz

• piotrek_gdy
      RS
      • 2008
      • 7723
      • Volkswagen
      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

nie
      ale wypada oddzwonic i powiedzieć że się rezygnuje
      przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• krzem88
        Ambiente
        • 2012
        • 156
        • Octavia II (1Z3)
        • BJB 1.9 TDI PD 105 KM
        • CHZD 1.0 TSI 115 KM

ok dzięki

Komentarz

• Biszczu
          RS
          • 2011
          • 5567

Re: Pytanie odnośnie ASO

Zamieszczone przez krzem88
          Witam

Mam pytanie odnośnie ASO- a mianowicie, chce sprawdzić auto, ale przed tym zrobić rezerwacje telefoniczną bo słyszałem, że trzeba czekać nawet 2 dni.. czy gdybym jednak się rozmyślił i nie przyjechał grozi mi jakaś kara?
          żadna kara Ci nie grozi, no bo za co ?Jak nie przyjedziesz powstanie tylko dziura w ciągłości realizowanych zleceń
          "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• krzem88
            Ambiente
            • 2012
            • 156
            • Octavia II (1Z3)
            • BJB 1.9 TDI PD 105 KM
            • CHZD 1.0 TSI 115 KM

Jakie jest wasze doświadczenie z ASO, czy jest sens wydać kilka stówek ? słyszałem, że panowie się tam nie przykładają zbytnio?

Może macie jakieś polecane warsztaty na śląsku?

Komentarz

• Puchacz
              Moderator
              S_OCP Member
              • 2004
              • 1192
              • Superb III (3V3)

krzem88, przegląd przedzakupowy w ASO obejmuje zazwyczaj:
              - sprawdzenie błędów komputera
              - ocene powłoki lakierniczej
              - sprawdzenie zawieszenia i układu kierowniczego
              - test zawieszenia na "trzęsawce"
              - oględziny ogólne wzrokowe, czy nic nie cieknie, jaki jest stan okładzin ciernych i tarcz hamulcowych itp.
              - ewentualny wgląd w historię serwisową i można zapytać czy były jakieś większe naprawy, czy naprawy powypadkowe

Z jednej strony to więcej niż w zwykłym warsztacie bez takiego wyposażenia da się zrobić. Z drugiej jednak przy zakupie nowoczesnego auta, warto by było uzupełnić sprawdzenie o logi dynamiczne, aby sprawdzić stan wtrysków i turbiny (zakładam najpopularniejszy zakup: TDI).

Co do ceny to ja płaciłem 150 zł, czyli raczej nie dużo jak na ASO.

Czy się przykładają? Wydaje mi się, że robią co do nich należy. Nie wszystko da się zobaczyć, a i komputer o wszystkim nie powie, więc z takimi przeglądami przedzakupowymi jest różnie. Najlepszym wyjściem jest chyba sprawdzaniem w warsztacie specjalizującym się w danej marce, który zwróci uwagę w szczególności na standardowe i powtarzające się przypadłości danego modelu czy silnika.

O jednym warsztacie słyszałem, który robi to profi i kończy wyceną napraw. Trwa to dwie godziny, w trzy osoby z wykorzystaniem lusterek, stetoskopów i kamerek prześwietlają auto na wylot i nic im nie umknie, ale niestety nie zajmują się "przyziemnymi" autami.
              Ja tu tylko sprzątam...

Komentarz

• krzem88
                Ambiente
                • 2012
                • 156
                • Octavia II (1Z3)
                • BJB 1.9 TDI PD 105 KM
                • CHZD 1.0 TSI 115 KM

ok dzięki za pomoc, ale niestety o kilku ASO skody na terenie śląska słyszałem negatywne opinie.. nie chce tu podawać nazw tych ASO. Na którąś stacje się będę musiał zdecydować lepiej wydać 150 zł niż stracić kilka tyś.

Komentarz

Pracuję...