Zamieszczone przez lilo
Pytanie odnośnie ASO
Zwiń
X
-
Re: Pytanie odnośnie ASO
Zamieszczone przez krzem88Witam
Mam pytanie odnośnie ASO- a mianowicie, chce sprawdzić auto, ale przed tym zrobić rezerwacje telefoniczną bo słyszałem, że trzeba czekać nawet 2 dni.. czy gdybym jednak się rozmyślił i nie przyjechał grozi mi jakaś kara?"Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Komentarz
-
-
krzem88, przegląd przedzakupowy w ASO obejmuje zazwyczaj:
- sprawdzenie błędów komputera
- ocene powłoki lakierniczej
- sprawdzenie zawieszenia i układu kierowniczego
- test zawieszenia na "trzęsawce"
- oględziny ogólne wzrokowe, czy nic nie cieknie, jaki jest stan okładzin ciernych i tarcz hamulcowych itp.
- ewentualny wgląd w historię serwisową i można zapytać czy były jakieś większe naprawy, czy naprawy powypadkowe
Z jednej strony to więcej niż w zwykłym warsztacie bez takiego wyposażenia da się zrobić. Z drugiej jednak przy zakupie nowoczesnego auta, warto by było uzupełnić sprawdzenie o logi dynamiczne, aby sprawdzić stan wtrysków i turbiny (zakładam najpopularniejszy zakup: TDI).
Co do ceny to ja płaciłem 150 zł, czyli raczej nie dużo jak na ASO.
Czy się przykładają? Wydaje mi się, że robią co do nich należy. Nie wszystko da się zobaczyć, a i komputer o wszystkim nie powie, więc z takimi przeglądami przedzakupowymi jest różnie. Najlepszym wyjściem jest chyba sprawdzaniem w warsztacie specjalizującym się w danej marce, który zwróci uwagę w szczególności na standardowe i powtarzające się przypadłości danego modelu czy silnika.
O jednym warsztacie słyszałem, który robi to profi i kończy wyceną napraw. Trwa to dwie godziny, w trzy osoby z wykorzystaniem lusterek, stetoskopów i kamerek prześwietlają auto na wylot i nic im nie umknie, ale niestety nie zajmują się "przyziemnymi" autami.Ja tu tylko sprzątam...
Komentarz
-
Komentarz